Wat is kindertekentherapie?
Tekentherapie is een vorm van beeldende, psychosociale therapie gericht op kinderen en jongeren van ongeveer 7 tot 16 jaar. De therapie is gebaseerd op o.a. de psychologie van Carl Gustav Jung, de kunstzinnige therapie van Rudolf Steiner en de psychosynthese van Assagioli.
Kinderen verbinden zich met de wereld om zich heen en ontwikkelen zich op een natuurlijke manier. Deze ontwikkeling verloopt echter niet altijd op alle gebieden vanzelfsprekend en soms raakt een kind uit zijn of haar evenwicht. Het zit niet lekker in zijn of haar vel en dat houdt al langer aan.
Als ouder vraagt u zich af wat er aan de hand kan zijn. Maar ook hoe u hem of haar kunt helpen.
Kinderen hebben soms niet de woorden om te zeggen wat hen bezighoudt. Door te tekenen vertellen zij dit op een ongedwongen manier.
Vrijwel ieder kind houdt van tekenen en kindertekeningen liegen niet. Kindertekeningen vertellen een verhaal.
Aan de tekening valt veel af te lezen. Als we kijken naar kleurgebruik, lijnen, vormen, energie, interactie en symboliek dan zegt dit veel over wat er in een kind leeft. Een tekening is een soort plattegrond van het onbewuste. Alles wat een kind tekent is een aspect van hetgeen op dat moment in de weg staat óf hem of haar juist kan helpen.
Als kindertekentherapeut werk ik met deze zogenoemde teken- of beeldtaal en koppel ik tekenopdrachten aan nieuwe inzichten zodat verwerking en verandering of acceptatie op gang komen.
Voor wie?
Tekentherapie kan helpen bij:
(Aanhoudende) boosheid, verdriet, (faal)angst, weinig zelfvertrouwen, teruggetrokken gedrag of juist druk gedrag.
Pesten, negatief zelfbeeld, rouwverwerking, verlieservaringen door scheiding of overlijden.
Gedragsverandering, bedplassen, spanningen of moeite met (in)slapen.
Of juist bij problemen waarvan niet direct duidelijk is wat de oorzaak is.